Hurtigruten - Kustresor i 120 år

Kustlinjen mellan Bergen och Kirkenes är mer än 240 mil lång och på 1800-talet fanns det rika fiskevatten längs hela sträckan. Sjökorten var inte tillförlitliga på den tiden och det fanns bara ett fåtal fyrar, speciellt i norr. Med en farled kantad av farliga rev, små öar och smala sund var det viktigt att hitta en säker handelsväg mellan de södra och norra delarna av Norge.

Hurtigruten

Richard With och hans gode vän Anders Holthe antog utmaningen när den norska regeringen beslutade att det skulle finnas en förbindelse mellan norr, att kartlägga farvattnen längs kustlinjen. Det första fartyget, DS Vesteraalen, som 1893 sattes, i reguljär trafik längs Norges kust, var just kapten Richard Withs ångfartyg och Hurtigruten var därmed etablerad.

Till att börja med erbjöds flera avgångar varje vecka, först från Trondheim till Hammerfest och senare från Bergen till Kirkenes på bara sju dagar. Han kallade denna viktiga förbindelse för ”hurtigruten” – snabbrutten.

120 år senare transporterar Hurtigruten fortfarande gods och passagerare. Med sin gedigna sjövana och mångåriga erfarenhet ser Hurtigrutens kaptener till att resenärer och gods förs från hamn till hamn på ett säkert sätt. Idag, precis som förr, är Hurtigrutens fartyg en del av Norges kustliv. Ett av flottans 11 fartyg avgår dagligen från Bergen till Kirkenes, och med en genomsnittsfart på 15 knop är man tillbaka i Bergen på totalt 12 dagar.

När får vi hälsa dig välkommen ombord på Hurtigruten?

Klassiska resan, Bergen-Bergen

Klassiska resan, Bergen-Bergen

Den ultimata resan med Hurtigruten. 12 dagars äventyr där du angör de 34 hamnarna på dagtid.

På sommaren upplever du Geirangerfjorden, på hösten Hjørundfjorden och på våren magiska Lyngen.

Klassiska resan, Bergen-Kirkenes

Klassiska resan, Bergen-Kirkenes

Resan mot norr tar dig på en 7-dagars sjöresa längs den vackra norska kusten.

Resan går från Bergen till Kirkenes nära den ryska gränsen. Längs vägen får du utforska allt från fjordarna på vestlandet till den storslagna naturen norr om polcirkeln.

Klassiska resan, Kirkenes-Bergen

Klassiska resan, Kirkenes-Bergen

Resan mot söder är den kortaste klassiska resan, en 6-dagars sjöresa från Kirkenes till Bergen.
Upplev Finnmarken, se det vackra Vesterålen och Lofoten på dagtid. Fjällkedjan De Syv Søstre,  Torghatten mm.

Kortresa 2-5 dagar

Kortresa 2-5 dagar

Hitta din favorit på en kortare resa med Hurtigruten. Upplev underbar natur, fantastiska dagar när du får ett smakprov och väljer ut godbitarna längs Norska kusten.

Hitta din drömresa!